¸.•*✿♪♫Extra!♪♫✿*•.¸

 

 

Stephans enastående framträdande av Chopins Pianokonsert nr 2 i f-moll med Borlänge Orkesterförening i Borlänge, Dalarna, Sverige, år 2010.

Utdrag från Borlänge Orkesterförening:s hemsida: "Stephan Fahlgren, som alltjämt studerar - i Köpenhamn för övrigt - är uppväxt i Borlänge och för lite drygt ett år sedan gav han en mycket uppskattad soloafton i kammarmusikföreningens regi. Därför föll det sig ganska naturligt att engagera honom också till orkesterföreningen. Förutom konserten kommer Stephan också att spela ett par rena solostycken. På programmet står också musik av den svenske tonsättaren Gunnar de Frumerie, Svit i gammal stil, och Franz Schuberts Symfoni nr 3 i D-dur."

 

 

 

Sommarkonser med "Duo Stemya" den 14 juli i Stora Tuna kyrka, Dalarna, Sverige.

"Musik i sommarkväll i tunadomen med Duo Stemya ger en skön efterklang i musikhjärnan och främst då pianoekvibrilistik i La Campanella. Tack Sawmya och Stephan!"

                                                                                                                                           - Bo Persson, fotograf och kulturdokumenterare i Dalarna

 

 

 

De bjuder på konsert

Borlänge

"Sawmya Frisk, 25, har fiol som huvudinstrument och mandola som biinstrument.

- Men jag spelar praktiskt taget allt jag får i händerna och sjunger gör jag gärna. Då ser jag rösten som ett instrument i sig och jag är fascinerad av den folkliga sångkonsten och sångkulturen, säger Sawmya som började spela fiol enligt suzukimetoden när hon var fem år.

Efter musikklass på Forssaklackskolan valde hon estetisk utbildning med världsmusik som inriktning på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Under det sista året på skolan fick hon ett fiolstipendium som delades ut på Bingsjöstämman.

- Det känns fortfarande som en otroligt stor ära att ha fått Pål-Olles stipendium, säger Sawmya.

Sedan 2007 är hon medlem i folk- och världsmusikgruppen Caleido som har sin bas i Borlänge och Falun.

- Just nu läser jag på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, en kurs som heter musik och hälsa och som ger mig behörighet till en magisterutbildning i pedagogisk musikterapi, säger Sawmya som tycker att det är inspirerande att kunna använda musiken som ett kommunikationsmedel i arbetet med människor.

Stephan Fahlgren, 25, började spela piano när han var omkring nio år och studerar för närvarande till organist på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Där har han också tidigare under fyra år studerat piano och dessförinnan gick han på Musikkonservatoriet i Falun.

Stephan har fått en rad olika stipendier, bland annat Borlänge kommuns kulturstipendium 2008. I Borlänge har han framträtt både i solopianoaftnar och som i början på året tillsammans med Borlänge Orkesterförening i Hagagymnasiets aula då han spelade Chopins andra pianokonsert i f-moll.

På Sawmya Frisk och Stephan Fahlgrens repertoar, som besökarna i Kvarnsveden kan räkna med att få smakprov ur, finns klassiska solopianostycken av till exempel Chopin och folkmusik på både piano och fiol. Några titlar är Koppången av Per-Erik Moraeus, Vocalise av Rachmaninoff, Adams julsång och Tomtarnas vaktparad av Kurt Noack.

Konserten den 2 januari börjar klockan 16."

Claes Husáhr claes.husahr@dt.se

Nyårskonsert i Kvarnsvedens kyrka

BORLÄNGE

"Söndagen den andra januari anordnade Kvarnsvedens kyrka en nyårskonsert med violinisten Sawmya Frisk och pianisten Stephan Fahlgren. Tillsammans med dem fick besökarna inleda det nya året till skön musik.Salen inne i Kvarnsvedens kyrka, där vanligtvis gudstjänsterna hålls, var full med människor som kommit för att lyssna på nyårskonserten. De flesta besökarna var av det äldre slaget, men en och annan tonåring samt till och med en liten bebis fanns bland åhörarna. Totalt var det säkert runt 150 människor inne i kyrkan. Gun-Britt Käck, präst i Kvarnsveden, var lika nyfiken som besökarna på programmet. - Det blir en överraskning för mig med. Jag vet faktiskt inte vad de kommer att spela i kväll, men de har båda medverkat tidigare i våra gudstjänster och är fantastiskt duktiga! Stephan Fahlgren och Sawmya Frisk, som kommer från Borlänge men nu studerar i Köpenhamn respektive Stockholm, hade själva kommit med initiativet att anordna en nyårskonsert, när de ändå befann sig i Dalarna. - De ville göra något tillsammans när de var hemma över helgerna, förklarar Gun-Britt Käck. Efter en inledande låt presenterade sig musikerna för publiken. - Vi är jätteglada att få dela med oss av den här stunden med er, sade Stephan Fahlgren." Louise Sundström

louise.sundstrom@dt.se

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.